Hír

HÖK – Jótékonysági felhívás

- 2012. szeptember 25., kedd 08:30

Egy jótékonysági megmozdulásra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, amelyet a Rotaract Club Sopron szervez a soproni egyetemi kollégiumok területén.

Az egyetem több pontján (VUK földszinten a lift mellett, kupola alatt, UK porta előtt) találtok fekete zsákokat kihelyezve a mai naptól a következő felirattal:

„Jótékonysági gyűjtés: Zsófi bot nélkül élhessen”

Schőberl Zsófi 1999. szeptember 12-én született Tatabányán, a terhesség 6. hónapjában, 1200 grammal (de majdnem ezen idő óta Sopronban él). Születése közben agyvérzést kapott és oxigénhiányos állapotba került. Mindennek ellenére Zsófi szellemileg teljesen ép, mozgásában azonban súlyosan korlátozott, annak ellenére, hogy szülei minden lehetséges módszert, kezelést, műtétet, segítséget megadtak és megadnak Neki. A Pethő-intézetbe jár fejlesztésekre, kipróbálták a Dévényi-módszert, a lovaglást, úszást, gyógytornát, masszázst, lézeres kezelést. Talán ennek köszönhető, hogy Zsófi nem ül kerekes székben: két bottal, vagy a lakásban a bútorokba kapaszkodva járni tud. Igaz, óriási erőfeszítésébe és fájdalmába kerül minden egyes mozdulat, hiszen kar- és lábizmai túlontúl feszesek, a hátizmai viszont lazák. Időközben a szülők találtak egy módszert, amivel Lengyelországban kezelik Zsófit. Egy speciális ruhába öltöztetik és így erősítik a fizikai állapotát. Ennek hatására Zsófi állapota nagyon sokat javult! Most erre a kezelésre gyűjt a család. Negyedévenként két hétre tudnak elutazni erre a kezelésre illetve itt Sopronban is folytatódnak a kezelések (úszás, gyógytorna, masszázs). Zsófi egyre erősebb, hatalmas akaratereje van, hiszen ennyi napi elfoglaltság mellett is jó tanuló az iskolában.

És hogy miképp segíthetsz Te?

Zsófiék nem pénzt kérnek! Hanem egy olyan dolgot, amiben lássuk be, mi egyetemisták igenis sokat tehetünk, mindenféle plusz anyagi áldozat nélkül! A család alumínium sörös és üdítős dobozokat gyűjt, melyet átvesznek tőlük és a teljes befolyt összeget Zsófi kezelésére fordítják.

Tehát arra kérünk Titeket, hogy ha üres sörös, üdítős, energiaitalos alumínium dobozotok/dobozaitok vannak (netán egy szoba buli, egy kupola alatti sörözés, egy ötöderdős szakestély/nótaest, vagy egy dühöngős meccs után), azt ne a szemetesbe dobjátok, hanem az erre a célra rendszeresített zsákba! Emellett azt kérjük, hogy a zsákba semmi más ne kerüljön, csak ilyen alumínium doboz üresen, akár sértetlenül de még jobb összenyomva! A többit a Rotaract Club Sopron, és Zsófi édesapja Schőberl Ernő már intézi!

Semmi más teendőtök nincs, minthogy nem a legközelebbi szemetesbe dobjátok az üres dobozokat, hanem néhány méterrel több sétával eljuttatjátok a gyűjtőpontokig. Ha teli zsákot találnátok, akkor kérünk Titeket, hogy értesítsétek a kollégiumi gondnokságot vagy a portát.

Tehát segítsünk! Hogy Zsófinak könnyebb élete lesz-e ezután, az innentől rajtunk, soproni egyetemi polgárokon is múlik. Zsófi és édesapja is nagyon számít ránk!

Valahol erről is szól az a Selmeczi szellem, amire mi itt Sopronban méltán büszkék vagyunk! Jó szerencsét!

Linkek:

Kapcsolódó hírek: